Eiks itse asiassa Suomessa ole lastenvalvojan velvollisuus selvittää isyys aina, kun lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, ellei isyyttä ole vapaaehtoisesti vahvistettu?
Ja vaikka äiti ei halua isyyttä selvitettävän, mutta lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella niin laki velvoittaa silti selvittämään isyyden lapsen oikeuksien turvaamiseksi? Muutenhan lapsi ei saisi esimerkiksi perintöä isältään.
Eli tää ei ole edes äidin vastuulla tää prosessi.
https://www.minilex.fi/a/isyyden-selvitt%C3%A4minen-vastoin-is%C3%A4n-tahtoa#:~:text=Lapsen%20kumpikaan%20vanhempi%20ei%20l%C3%A4ht%C3%B6kohtaisesti,lapsen%20edun%20vuoksi%20pakottavaa%20oikeutta.
"Äiti ja isä eivät voi sopia keskenään pätevästi siitä, ettei isyyttä selvitettäisi. Näin ollen isyysasiat ovat pakottavaa oikeutta"
Sekä myös:
"Tuomioistuin määrää hankittavaksi sellaiset selvitykset, jotka ovat tarpeen asian ratkaisemiseksi. Usein tämä tarkoittaa vastoin tahtoa selvitettävässä isyydessä oikeusgeneettisen isyystutkimuksen määräystä. Tuomioistuin voi toteuttaa tämän tarvittaessa myös pakkokeinoin."
Tuon selkeämmin sitä ei voi sanoa.
Ei tuossa puhuta fyysisestä väkivallasta. Pakkokeino tässä tapauksessa tarkoittaa esim. henkilön noutamista ja viemistä näytteenottopaikalle.
PakkokeinotRikoksen selvittämisen, oikeudenkäynnin ja rangaistuksen täytäntöönpanon turvaamiseksi on esitutkintaviranomaisten käytössä erilaisia pakkokeinoja. Useiden pakkokeinojen käyttämisestä päättää poliisi. Tällaisia ovat esim. kiinniottaminen, pidättäminen, henkilötuntomerkkien ottaminen, takavarikko ja kotietsintä.
https://tuomioistuimet.fi/fi/index/asiat/rikosasiat/pakkokeinot.htmlPakkokeinoin suoritettava isyystutkimus tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö ei vapaaehtoisesti suostu osallistumaan isyyden selvittämiseksi tehtävään DNA-tutkimukseen (esim. kieltäytyy antamasta näytettä), ja viranomaiset ryhtyvät laissa säädettyihin toimiin saadakseen tarvittavan näytteen tai selvityksen.
Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
🔹 1. Tuomioistuimen päätös näytteen ottamisesta
Vanhemmuuslain (775/2022) mukaan, jos henkilö kieltäytyy yhteistyöstä, käräjäoikeus voi määrätä hänet velvolliseksi osallistumaan tutkimukseen.
Päätös voidaan antaa esimerkiksi sosiaaliviranomaisen hakemuksesta, kun isyyttä selvitetään.
🔹 2. Pakkokeinot käytössä päätöksen täytäntöönpanemiseksi
Seuraavat keinot eivät tarkoita fyysistä väkivaltaa, vaan laillisia viranomaistoimia:
Pakkokeino Tarkoitus Perusta
Uhkasakko Painostus näytteen antamiseen Uhkasakkolaki
Nouto viranomaiselle Poliisi voi noutaa henkilön näytteenottoon, jos hän ei saavu vapaaehtoisesti Vanhemmuuslaki 32 §
Tuomioistuimen määräys Sitova velvoite osallistua tutkimukseen Vanhemmuuslaki
Isyyden vahvistaminen ilman testiä Jos mies kieltäytyy, isyys voidaan vahvistaa muun näytön perusteella Vanhemmuuslaki 39 §
Voidaanko näyte ottaa fyysisellä väkivallalla?
Ei. Suomessa ei voida pakottaa ketään fyysisesti antamaan DNA-näytettä (esim. sylkeä tai verta) vastoin tahtoaan. Tällainen toiminta rikkoisi perusoikeuksia, kuten:
Itsemääräämisoikeus
Lääkinnällisen hoidon vapaaehtoisuus
Ruumiillisen koskemattomuuden suoja (PL 7 §)
Tiivistetysti:
"Pakkokeinoin suoritettava isyystutkimus" tarkoittaa, että:
Henkilö voidaan määrätä tuomioistuimen päätöksellä osallistumaan tutkimukseen.
Hänet voidaan noutaa poliisin toimesta tutkimukseen, jos hän ei suostu tulemaan.
Uhkasakkoja tai oikeudellisia seuraamuksia voidaan käyttää painostuskeinona.
Fyysistä väkivaltaa ei voida käyttää näytteen ottamiseksi.